مهاجرت کاری به آلمان با مشاغل Whitelist

چندین بار تابحال در وبلاگ سوال شده که برای مهاجرت کاری به آلمان ، آیا بجز رشته های تخصصی/مهندسی و بدون داشتن مدرک دانشگاهی، امکان کار پیدا کردن در آلمان برای کارهای فنی مثل نقاشی، جوشکاری و … هم هست یا خیر. جوابش تقریباً بله هست؛ قبلاً چند بار به توضیحاتی راجع به این مورد برخورده بودم و مختصر پاسخ داده بودم، ولی اینبار تصمیم گرفتم مطلبی در اینباره بنویسم و چندتا منبع خوب رو در قالب این مطلب معرفی و لینک کنم.

در راستای قوانین مهاجرت کاری به آلمان ، بعد از اقامت Bluecard، انواع اقامت‌های کاری و اقامت‌های موجود برای دانشجویان، دولت آلمان به این نتیجه رسید که باز هم نیاز مبرم به نیروی کار از خارج دارن، نه تنها در مشاغلی که نیاز به به تحصیلات آکادمیک یا تخصص سطح بالا دارن، بلکه در مشاغل و تخصص‌های فنی که با دوره‌های فنی کوتاه‌مدت قابل انجام هستن، مثل نقاشی، جوشکاری، پرستاری سالمندان، تکنسین برق و …
مثلاً طبق بررسی‌ها، با توجه به پیر بودن جامعه‌ی آلمان، در سال ۲۰۲۵ آلمان به ۱۵۵ هزار پرستار خانگی/سالمند نیاز داره!

از اول جولای سال ۲۰۱۳، بر اساس قانونی که میتونین اینجا بخونین، اداره کار آلمان هر شش‌ماه لیستی رو منتشر میکنه بنام مشاغل Whitelist.

اگر شغل مدنظر شما در این لیست وجود داشته باشه، جهت مهاجرت کاری به آلمان برای این دسته از مشاغل، قدم بعدی ارزشیابی مدرک و دوره ای هست که شما برای اون کار گذروندین. برای این کار باید به وبسایت Recognition in Germany یا به آلمانی Anerkennung in Deutschland مراجعه کنین. در این وبسایت پس از وارد کردن نام شغلتون (که قبلاً در اون لیست پیدا کردین) توضیحی راجع به اون شغل و وظایف اون ارائه شده. بعد باید شهری که قصد دارین در اونجا کار کنین رو وارد کنین و وبسایت روال ارزشیابی و نهاد مسئول این کار در اون شهر به همراه اطلاعات تماسش رو نشون میده.

در این وبسایت همینطور اطلاعات تماسی برای سرویس‌های مشاوره رایگان ارائه شده که در زمینه ارزشیابی و اینکه دقیقاً مشخص بشه که عنوان شغل شما چی هست، کمک میکنن.
وقتی که اقدام به ارزشیابی کنین، نهایتاً به شما مدرکی ارائه میشه که نشون میده شما دانش و تخصص لازم جهت اون شغل خاص رو دارید و میتونین برای دریافت ویزا به سفارت مراجعه کنین.
البته ممکن هست که به شما این مدرک ارائه نشه و بگن که باید دوره‌ی خاصی رو در آلمان بگذرونین تا ارزشیابی شما تکمیل بشه؛ برای اینکار اقامت خاصی صادر میشه که اتفاقاً در وبسایت سفارت آلمان توضیحاتی در اینباره داده شده که میتونین اینجا بخونین. من در ادامه بخش مهم توضیحات سفارت آلمان در تهران رو کپی میکنم:

نیرو های کار متخصص شاغل که به عنوان حرفه های ضروری در «فهرست مثبت» (مانند مشاغل بیمارستانی، نگهداری از سالمندان) یا مشاغل دارای قوانین جدی، که نیازمند مدرک دانشگاهی هستند (مانند پزشکان)، می توانند از این امکان استفاده نمایند. برای این کار، تشخیص برابری ارزش کامل مدارک شغلی، از سوی نهادهای مربوطه تایید کننده در آلمان الزامی است. به دلیل کمبود دانش نظری، توانمندی های عملی یا تجربه، این امر همیشه بطور فوری امکان پذیر نیست. در اینصورت نهادهای تایید کننده می توانند اطلاعیه‌ای صادرنمایند که در آن تخصص های فعلی موجود، توضیح، کمبودهای تشخیص داده شده، تشریح گردیده و لزوم انجام موارد تطبیقی جبرانی تعیین شده باشد (اطلاعیه کمبود پیش‌نیاز). برای جبران کمبودهای تشریح شده، می توان طبق ماده a 17 قانون اقامت، یکی از اهداف اقامت درخواست گردد:

انجام یک دوره آموزشی (ماده ۱۷a، بند ۱ قانون اقامت): در صورتیکه در اطلاعیه کمبود پیش نیاز، کمبودهای تخصصی، عملی یا زبانی درج شده باشند، امکان انجام یک دوره آموزشی مناسب تا مدت ۱۸ ماه به همراه یک امتحان پایانی وجود دارد. هنگام درخواست چنین اجازه اقامتی، وجود یک پیشنهاد کاری الزامی نیست. میان یک دوره آموزشی که بیشتر عملی است و یک دوره آموزشی «مدرسه ای» (کلاس زبان، دوره های تکمیلی تحصیلی یا نظایر آن) تفاوت وجود دارد. در صورتیکه (پس از ارزیابی برابری ارزش مدارک شغلی و آموزشی) پیشنهاد کاری برای شغل آینده وجود داشته باشد، فرد می تواند طی دوره آموزشی، فعالیتی که در ارتباط تنگاتنگ با همان حرفه است (به عنوان نیروی کمکی) داشته باشد. در صورتیکه هنوز پیشنهاد کار معینی وجود نداشته باشد، اقامت می تواند پس از تعیین برابری ارزش، تا مدت یک سال جهت جستجوی شغلی متناسب با تخصص حرفه ای، تمدید شود. فعالیت کاری جانبی غیر مرتبط با دوره آموزشی، در هر دو مورد، تا ده ساعت در هفته مجاز است.

انجام امتحان (ماده ۱۷a، بند ۵ قانون اقامت): به محض این که یک پیشنهاد کاری برای فعالیت شغلی آتی وجود داشته باشد، امکان صدور اجازه اقامت فقط جهت انجام آزمون صالحیت کاری مورد نیاز در خصوص ارزیابی تخصص حرفه ای خارجی وجود دارد (بدون دوره آموزشی پیشین). این اجازه اقامت از زمان انجام آزمون تا اعالم نتیجه امتحان اعتبار دارد. فعالیت کاری درچارچوب این دوره اجازه اقامت، مجاز نیست.

اطلاعات سفارت آلمان در تهران جهت این نوع اقامت، و مدارک لازک رو میتونین اینجا بخونین.

پیشنهاد می‌کنم قبل از هرگونه اقدام برای مهاجرت کاری به آلمان از تصمیمتون مطمئن بشین. شاید مطالبی که اینجا و اینجا نوشتم هم مفید باشه.
من فکر می‌کنم برای این قبیل مشاغل زبان آلمانی جزو ملزومات خواهد بود چون بیشتر با مردم سروکار خواهید داشت اما شاید این امکان هم وجود داشته باشه که زبان رو در آلمان یاد بگیرید اما کلاً پیشنهاد من اینه که اگر تصمیمتون برای مهاجرت کاری به آلمان قطعی هست و علی الخصوص برای این نوع مهاجرت، از قبل در ایران شروع به یادگیری زبان آلمانی کنید.

در طول این مطلب، لینک های مختلفی در رابطه با قوانین مهاجرت کاری به آلمان ، روال کار، ارزشیابی، سفارت و … ارائه شدن؛ لطفاً حتماً همه‌ی این‌ها رو مطالعه کنین چون منبع قانونی و رسمی اون‌ها هستن.

مجدداً عرض میکنم، دقت کنین که تمام این کارها رو خودتون میتونین بدون هیچ کمکی انجام بدین و هیچ هزینه‌ی خاصی نداره بجز آماده کردن (و درصورت نیاز ارسال مدارک به آلمان جهت ارزشیابی) و وقت ارزشمندتون جهت مطالعه و نحقیق. بنظرم خیلی ارزش داره که خودتون اطلاعات کسب کنین و این کار رو انجام بدین تا اینکه الکی هزینه کنین (با توجه به اینکه خیلی وقت ها هم متاسفانه برخی شرکت ها و افراد سواستفاده میکنن از ندونستن ما). و از همه مهم‌تر، بنظرم اگر نتونین این کارها رو خودتون انجام بدین، احتمالاً زندگی سختی در خارج از کشور خواهید داشت.

به همراهی برخی دوستان در کانال تلگرام نوشته‌های من! گاهی مطالب، کلیپ یا تصاویر مرتبط با آلمان منتشر می‌کنیم، و همینطور انتشار آخرین مطالب وبلاگ رو هم اونجا اطلاع‌رسانی می‌کنیم. پس پیشنهاد می‌کنم عضو کانال وبلاگ هم بشین.

این مطلب از سری: مهاجرت و مهاجرت کاری می‌باشد.

همخوان کنید!
Share

نویسنده: محمّد مقدّس‌

یک‌عکاس آماتور، علاقمند به شبکه ها و IP، ساکن اینترنت!

26 دیدگاه برای “مهاجرت کاری به آلمان با مشاغل Whitelist”

  1. با سلام و تشکر از اطلاعات مفیدی که با ما به اشتراک میگذارید.
    در رابطه با ویزای D17A میخواستم بپرسم که این نوع ویزا به ایرانیان هم تعلق میگیره.و اینکه بررسی این ویزا حدودا چقدر طول میکشه.
    با تشکر

    1. سلام. با توجه به اینکه در وبسایت سفارت آلمان در ایران هم برخی از این اطلاعات ذکر شده فکر نمیکنم مشکلی باشه.
      تمام اطلاعاتی که داشتم و تونستم پیدا کنم در این مطلب ذکر کردم. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنم با سفارت یا سایر مراجع رسمی مکاتبه کنین. عالی میشه اگر اطلاعاتی هم بدست آوردین اینجا به اشتراک بگذارید. ممنون

  2. سلام. امیدوارم حالتون خوب باشه.
    من در یک زمینه نیاز به راهنمایی دارم که کمتر جایی دیدم بهش اشاره شده باشه:
    من در حال حاضر یک پیشنهاد شغلی (job offer) از یک شرکت در برلین دارم (تخصصم در زمینه امنیت نرم افزار هست)
    آیا روال دریافت ویزا برای من، نسبت به فردی که جویای کار هست، ارجحیت یا اولویتی نداره؟
    میشه در مورد این کیس خاص (کسی که پیشنهاد شغلی از کارفرمای آلمانی داره) راهنمایی کنید لطفا؟
    آیا همچنان باید مراحل طولانی دریافت ویزا از سفارت‌ آلمان رو طی کنم؟

    ممنون

    1. سلام.
      روال ویزا که متفاوت هست. شما برای BlueCard یا اقامت کاری اقدام میکنید چون قرارداد کار یا پیشنهاد رسمی کار دارید لذا کلا پروسه داخلی سفارت هم متفاوت هست و بحث ارجحیت نیست چون هر کدوم روند مجزا داره. مراحل دریافت هیچ ویزایی طولانی نیست اگر مدارک کامل باشه. امل اینکه سفارت سرش شلوغ باشه یا از آلمان دیر جواب بیاد بحث جدایی هست که جواب دقیقی نمیشه داد و کیس با کیس ممکنه متفاوت باشه.
      موفق باشید

  3. سلام آقا محمد
    ممنونم ازت که تجربیاتت رو در اختیارمون قرار میدی.
    با۳۶ سال سن .کارشناسی ای تی .به نظرت المان قبولمون میکنند؟ یعنی تا چه سنی نیرو میگیرن ؟
    بازم ممنون که وقت میزاری

  4. سلام

    من یک سوال داشتم درباره رشته تحصیلیم عکاسی هستش . مدرک تحصیلی دیپلم با معدل ۱۷٫۳۰٫ البته نمیخوام ادامه تحصیل در خارج از کشور بدم . میخوام اقدام کنم برای مهاجرت کاری .. رشته من عکاسی .. دوره مهارت ها کامل گذروندم/ حدودا برای رزمه کاری من ۵۶۰۰ ساعت رد شده …
    سوال اصلی من اینه …اگر رزومه کاری من قوی باشه . نمونه کارها و … .. آیا بازم به مدرک تحصیلی توجه خاصی میشه یا خیر

    1. سلام.
      راستش اطلاعی از اینکه در رشته عکاسی کدوم کشور مهاجرپذیر هست و شرایط چی هست ندارم، اما میدونم که یکسری کشورها ویزا/اقامتی ارائه میدن برای Artist ها. باید در این رابطه تحقیق کنید ببینید شرایطش چی هست.
      موفق باشید.

  5. با سلام
    موضوع مرتبط پیدا نکردم و ارنجا این سوال رو مطرح میکنم:
    من میخواستم با ویزای توریستی وارد برلین بشم و در پی کارآفرینی باشم، تخصص من ‌IT و Net هست ولی نمیخوام در این شاخه فعالیت کنم چون شاید اونجا بازاری برای این کار به صورت انفرادی نباشه، میخوام در اون شهر یک رستوران یا چیزی شبیه این (یعنی خوردنی) راه اندازی کنم، البته با این ویزا مکان و بقیه موارد با وکیل بررسی میشه و بعد از بازگشت با پول برخواهم گشت و استارت کار زده خواهد شد، حالا چندتا نکته هست:
    ۱. هزینه تقریبی برای خرید یک ملک تجاری با متراژ حدود ۱۵-۳۰ متر در مکان مناسب از نظر عبور و مرور در برلین چقدر هست؟
    ۲. اونجا هم هر ملک یک جواز مربوط به خودش رو داره؟ یا اصلا در این مورد قوانین اونجا به چه صورت هست؟
    ۳. حدود هزینه خرید وسایل مربوطه؟
    ۴. کارگر باید اضافه کنم یا در ابتدا میشه فقط خودم و خانواده باشیم؟
    ۵. چه آفرهایی دولت میده؟ و چه امکاناتی؟ و چه حمایتی؟
    ۶. برای بازگشت دوم و ویزایی که با اون در نهایت برمیگردم چه نوع هست و در سفارت برای اثبات کارآفرینی که مقدماتش صورت گرفته چیاست؟
    ممنون

    1. سلام.
      متاسفانه اطلاعاتی در این زمینه ندارم. باید تحقیق کنین در اینترنت.
      مثلاً محله‌های بهتر، هزینه و … اینا همه در اینترنت قابل دسترسی هست.
      هزینه وسایل هم همینطور توی اینترنت میشه بررسی کرد.
      در رابطه با آفرهای دولت هم باید گشت و سایت های مرتبط دولتی رو پیدا کرد و دید. مثلاً قطعاً وام میشه گرفت اگر نیاز و توجیه باشه.
      از قوانین هم قطعاً من هیچ اطلاعی ندارم چون اصلاً تخصصی دز این زمینه ندارم.

      اما راستش مطمئن نیستم برای این زمینه بتونید ویزا و اقامت دریافت کنید. چون سفارت در زمینه های مهندسی در حال حاضر اقامت صادر میکنه. شاید با ویزای خویش فرمایی بشه اما باید از سفارت سوال کنید.

      موفق باشید.

    1. سلام.
      هر اقامتی شرایط متفاوتی داره. فکر میکنم برای اقامت کاری هم بشه بعد از ۳ سال این کار رو انجام داد. واقعیت اینه که انقدر قوانین و تبصره ها زیاد هست که گاهی ممکنه اون شخص مسئول در اداره مهاجرت شهر برداشت خاصی بکنه و مثلاً زودتر از موعد معمول صادر کنه.

  6. مهندس جان سلام مجدد.
    یک سوال. من تو یکی از پیج های مربوط به مهاجرت، میدیدم که افراد در مورد سابقه بیمه و ترجمه ی بیمه و تایید بیمه ی ایرانشون صحبت میکردن. داستان چیه؟ بیمه و سابقه ی کار در ایران آیا ربطی به بیمه و کار در آلمان داره؟ یا مثلا میشه سابقه ی بیمه ی ابران رو به سابقه ی بیمه ی آلمان تلفیق کرد و زودتر بازنشسته شد؟
    ممنون میشم اگه بیشتر در مورد قوانین بیمه و سابقه ی بیمه و کار در آلمان توضیح بدید.

    ممنون و سپاسگزار

    1. سلام.
      سابقه بیمه در ایران، تا جایی که من میتونم ارتباط و فایده ای در آلمان نداره. اما ممکنه صحبت من غلط باشه. فکر میکنم اون صحبتی که دیدید در رابطه با بحث استفاده از سابقه بیمه بعنوان سابقه کار بوده.
      و الا همونطور که عرض کردم تا جایی که من قبلاً خوندم و پرسیدم امکان تلفیق و استفاده از سابقه بیمه ایران، در آلمان وجود نداره.
      موفق باشید.

  7. سلام. من هم همین سوال آقای نصر آبادی رو داشتم. آیا شرکتهای بیمه آلمانی سوابق ایران را می پذیرند و اصولا ارتباط بین شرکت های بیمه داخل کشور و آلمان وجود داره؟
    تشکر

  8. سلام محمد جان خیلی ممنون از نوشته های زیبا و رسایی که نوشتی ، من سوالی از خدمت شما دارم اول اینکه من Whitelist رو چک کردم متاسفانه رشته کاری من داخل لیست نبود ، ولی وقتی تو سایت Recognition in Germany سرچ کردم رشته کاری من هم وجود داشت و روال ارزشیابی و نهاد مسئول این کار در اون شهر به همراه اطلاعات تماسش رو نشون داد میخواستم بپرسم با این صورت میتونم مدارکم رو ارسال کنم یا حتما باید طبق لیست Whitelist باشه و سوال دوم اینکه اگر نیاز باشه دوره ای رو بگذرونم میتونم خانواده خودم رو همراه خودم ببرم و سوال سوم اگر نیاز به گذروندن دوره نباشه باید برای آزمون بریم تا تاییدیه بدن یا یک راست میفرستن برامون که نیاز به دوره نیست و تاییدیه میدن؟ و اگه قراره بریم برای آزمون چقدر میتونیم اونجا بمونیم فرصت چیدا کردن کار به ما میدن
    ممنون منتظر پیامت هستم
    با تشکر

  9. سلام و عرض ادب
    اقای محمد من قبلا هم مزاحم شده بودم و شما هم زحمت کشیدید و جواب دادید. ولی باز هنوز تو شک و سردرگمی هستم در مورد ZAB. من نوبت مصاحبه سفارت دارم و همینطور یک قرارداد خیلی خوب از آلمان ( با بیمه و خونه و….). تمام مدارکم ترجمه شده و آماده هست. مهندس it هستم و دکترای مدیریت.۱۵سال هم سابقه کار و بیمه در ایران دارم.. با عنوان ادمین شبکه ، قرارداد کاری برام فرستادن از آلمان. مدرک لیسانس-دیپلم-پیش دانشگاهی و ریزنمرات هم همه ترجمه شده.اسم دانشگاه من هم در anabin، داری H+ می باشد. همه کارام ردیفه اما فقط این ZAB منو سردرگم کرده. آیا باز لازمه که مدرارک تحصیلی تایید شده (ترجمه -دادگستری -مهر امورخارجه-تایید سفارت) را به ZAB بفرستم.؟؟؟ آخه تو سایت سفارت نوشته : عکس سایت ANABIN مبنی بر معتبر بودن مدرک و یا نامه از Kulturministerkonferenz ضمیمه باشد.تاییدیه دانشگاه کافی نیست.
    لطفا راهنمایی بفرمایید
    اخه اگه بخوام به ZAB بفرستم بیش از ۲ ماه طول میکشه برگرده

    1. سلام منم دقیقا الان در همین وضعیت مشابه سارا هستم. دانشگاهم امیرکبیر بوده که توی آنابین اسم دانشگاهم هست ولی فقط ۲ ۳ تا رشته توش ثبت شده که رشته من توش نیست. میخواستم ببینم به نتیجه ای رسیدین؟؟ الان باید از ZAB هم تاییدیه بگیرم؟ ممنون

  10. دوست عزیز مرسی از توضیح فوق العادت
    من تخصصم توی لیست بود و تقریبا اطلاعات تماس هم پیدا کردم
    ولی این سیستم بجز همین تخصص هیچ چیز دیگه ای مثل مدرک زبان و اینا نیاز نداره؟
    و اینکه برای شروع ارزیابی باید با همون شماره تماس بگیریم یا به سفارت مراجعه کنیم؟

  11. سلام .. دوستانی در شرکت آلمانی استخدام شدن چه مدارکی رو ارایه کردن ؟؟ منظورم اینکه باید اصل مدارک دانشکاه رو داشته باشیم (البته سفارت اونا رو گرفته) … من از طریق job seeker میخوام وارد المان بشم . جدیدا شنیدم که باید مدارکمو ببرم anabin تایید کنه. در صورتی که برای سفارت فقط ی کپی از سایت رو برده بودم و کافی بود .. اگه کسی اطلاعاتی داره لطفا راهنمایی کنه

    ممنون

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *